Sunday, May 9, 2010

PROTOKOL SUSUNAN BENDERA


Protokol : Susunan Dan Kedudukan Bendera

Susunan dan kedudukan bendera adalah bergantung kepada di mana bendera-bendera tersebut hendak dikibarkan atau dihamparkan. Susunan yang biasa dibuat ialah:-

(i) Susunan di luar dan di dalam bangunan

(a) Susunan Pada Hari Biasa dan Hari-Hari Kebesaran Persekutuan

Jika hanya dua bendera dikibarkan di majlis peringkat Persekutuan yang diadakan dalam negeri, maka susunannya ialah seperti berikut:-


Rajah 5: Susunan Bagi Dua Tiang Bendera


Jika tiga bendera dikibarkan di majlis peringkat Persekutuan yang diadakan dalam negeri, maka susunannya ialah seperti berikut:-Rajah 6: Susunan Bagi Tiga Tiang Bendera


(b) Susunan Pada Hari-Hari Kebesaran Negeri

Jika hanya dua bendera dikibarkan pada majlis peringkat negeri di negeri yang berkenaan, maka susunannya adalah seperti berikut:

Rajah 7: Susunan Bagi Dua Tiang Bendera
(c) Susunan Apabila Mengibarkan Bendera Persekutuan Dengan Bendera Negeri-Negeri


Bendera-bendera yang dikibarkan cara sebaris dan keutamaannya bermula dari kiri ke kanan ditunjukkan seperti berikut:-

Rajah 9: Pengibaran Bendera Malaysia dan Negeri-Negeri Secara SebarisBendera-bendera yang dikibarkan cara sebaris dan kekanan bermula dari tengah-tengah ditunjukkan seperti berikut:-

Rajah 10: Pengibaran Bendera Malaysia dan Negeri-Negeri Secara Sebaris dan Kekanan Bermula Dari Tengah-Tengah

Bendera-bendera yang dikibarkan cara dibahagi dua belah dan keutamaannya bermual dari dalam ditunjukkan seperti berikut:-

Rajah 11: Pengibaran Bendera Malaysia dan Negeri-Negeri Secara Dibahagi Dua

(d) Di persidangan antarabangsa bendera-bendera hendaklah dikibarkan atau disusun mengikut dua cara berdasarkan susunan abjad nama negara-negara berkenaan dan seperti yang telah ditetapkan oleh pertubuhan berkenaan jika ada.

Rajah 12: Pengibaran Cara Dibahagi Dua

Rajah 13: Pengibaran Cara Sebaris

Rajah 14: Susunan Bendera Di Atas Meja(e) Susunan Di Gedung/Kedai/Rumah

Bila bendera Malaysia dipasangkan di rumah, maka ia hendaklah dikibarkan pada tiang yang dicondongkan ke arah jalanraya. Di deretan gudang/kedai pula, jika dua bendera dipasangkan di dalam Wilayah Persekutuan, maka bendera Malaysia mestilah dikibarkan di sebelah kiri dan bendera yang lagi satu sebelah kanan pada tiang yang dicondongkan ke arah jalan raya.

Rajah 15: Susunan Bendera Di Gedung/Kedai/Rumah(f) Susunan Dalam Keadaan Bersilang

Dalam keadaan bendera Malaysia diletakkan bersilang, bendera Malaysia hendaklah diletakkan di sebelah kiri dan di atas bendera yang lain.

Rajah 16: Susunan Bendera Bersilang DuaJika bendera Malaysia diletakkan di dalam satu kumpulan bendera negeri dan bendera swasta, bendera Malaysia hendaklah dikibarkan di tengah-tengah di antara dua bendera dan tiangnya diletakkan terkeatas dari bendera yang lain. Bendera negeri diletakkan di sebelah kiri manakala bendera swasta di sebelah kanan.

Rajah 17: Susunan Bendera Bersilang Tiga(g) Susunan Semasa Lawatan Negara/Rasmi

Adalah menjadi amalan biasa negara kita memberi kehormatan (courtesy) kepada pelawat itu, maka bendera pelawat diberi keutamaan atas bendera Malaysia. Misalnya semasa lawatan Paduka Yang Mulia Presiden Indonesia, susunan benderanya adalah seperti rajah di bawah:-

Rajah 18: Susunan Dua Bendera Semasa Lawatan Negara(h) Susunan Bendera Khusus Bagi Acara Dalam Dewan/Bangunan/Stadium

Rajah 19: Susunan Bendera Semasa Seminar

Rajah 20: Susunan Bendera Semasa Mesyuarat

Rajah 21: Susunan Bendera Semasa Majlis Perundangan/Perbincangan

susunan_22

Rajah 22: Susunan Bendera Semasa Majlis Perundangan/Perbincangan Dua Negara

Rajah 23: Susunan Bendera Dalam Acara Sukan

Rajah 24: Susunan Bendera SebarisJika bendera diarak secara sederet bendera Malaysia hendaklah diletakkan di tengah-tengah di antara bendera-bendera tersebut ataupun di tengah-tengah dan terkehadapan sedikit dari bendera-bendera lain.

Rajah 25: Susunan Bendera Sederet(b) Bendera Terbentang

Jika bendera dibawa berarak secara terbentang, bahagian kepala bendera hendaklah diusung mendahului perarakan sama seperti jika ianya dibawa dengan tiang bendera.

(iii) Susunan dan kedudukan pada dinding/tembok bangunan atau objek yang statik

Apabila bendera Malaysia dipamerkan atau dilukis pada dinding, tembok bangunan atau objek yang statik, bahagian Bulan Bintang atau kepala bendera hendaklah terletak di sebelah kiri, dipandang dari hadapan.

Rajah 26: Kedudukan Bendera Pada DindingApabila bendera Malaysia dibentangkan di belakang tempat berucap, ia mestilah dibentangkan terke atas dan di belakang orang yang berucap.

Rajah 27: Kedudukan Bendera Di Tempat BerucapApabila dua atau lebih bendera dipamerkan di dinding, keutamaan hendaklah diberikan kepada bendera Malaysia. Susunannya sama seperti susunan mengibarkan bendera Malaysia dan negeri-negeri. Di majlis-majlis sempena lawatan negara/rasmi jika bendera negara pelawat dan bendera Malaysia dipamerkan, kedudukan bendera negara pelawat ialah di sebelah kiri dan bendera Malaysia di sebelah kanan dipandang dari hadapan.

Rajah 28: Kedudukan Dua Bendera Pada Dinding

Rajah 29: Kedudukan Pengibaran Bendera Pada Hari-Hari Biasa

1 comments:

Mohd said...

tahniah..banyak maklumat yang berguna. teruskan untuk memberi maklumat-maklumat yang berkaitan untuk manfaat kita bersama.

Post a Comment